Insekter till fredagsmyset?
Har du börjat tröttna lite på den gamla hederliga tacosen på fredagkvällen? Funderat på att byta ut köttfärsen, eller testa någon ny ingrediens i tortillabrödet? Nyligen blev jag tipsad om att det tydligen skulle vara supergott att ha banan i. Banan adderar ju dock extra kolhydrater, vilket många försöker undvika. Så nu har jag lyckats hitta ett annat nyttigt och väldigt proteinrikt förslag. Vad sägs om lite gräshoppstacos eller mjölmaskar som garnering?

Gräshoppstacos. Image by: Linda Forsell, Dn.se
2013 kom FN:s jordbruksorganisation ut med rapporten ”Edible insects – future prospects for food and feed security”. I den konstaterar man ännu en gång det man hört så mycket om de senaste åren, att västvärldens köttkonsumtion är ohållbar i längden. Både ur ett miljöperspektiv, men även för att jordens behov av mat år 2050 beräknas ha ökat med 60%, vilket gör det omöjligt att låta allas primära proteinintag komma från just köttprodukter. Därför måste vi införa köttfria dagar i skolan, bli vegetarianer, ELLER, som denna rapport föreslår, börja tillaga mer av de 1 900 ätbara insekter som finns världen över.
2) Insekter skulle kunna lösa mycket av världens matbrist. Eftersom de är lätta att föda upp, inte behöver någon stor betesmark eller dyr teknik, så kan man producera mer av dom - då även i fattiga delar av världen.
3) Insekter är betydligt bättre för miljön. De kräver inte lika mycket energi i form av vatten och foder. De prducerar heller inga metangaser som till exempel kor som släpper ut uppåt 500 liter per dygn - vilket står för en stor del av växthuseffekten.
Minst två miljarder människor i till exempel Asien, Afrika och Latinamerikan har redan insekter som en del av sitt dagliga näringsintag. I vissa restauranger i USA kan man dessutom beställa just gräshopptacos, chokladdoppade syrsor, eller Taiwanese crickets med potatis och stark sås. Men att insekter inte finns i handeln inom Europa handlar om att de inte har de säkerhetsbestämmelser som krävs för livsmedel. Dock håller FN och EU på att ta fram ny lagstiftning som ska göra det tillåtet att sälja insekter som mat inom EU.
Taiwanese crickets med potatis och stark sås. Image by: Linda Forsell, Dn.se
För faktum är att:
1) Insekter är riktigt näringsrika. Jämfört med kor, grisar, lamm och kyckling som vi normalt äter så innehåller insekter ofta lika mycket eller mer protein, vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Dessutom är till exempel syrsor rika på kalcium och termiter är fulla av järn. Så en insektsmåltid är riktigt nyttig och hälsosam!
1) Insekter är riktigt näringsrika. Jämfört med kor, grisar, lamm och kyckling som vi normalt äter så innehåller insekter ofta lika mycket eller mer protein, vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Dessutom är till exempel syrsor rika på kalcium och termiter är fulla av järn. Så en insektsmåltid är riktigt nyttig och hälsosam!
2) Insekter skulle kunna lösa mycket av världens matbrist. Eftersom de är lätta att föda upp, inte behöver någon stor betesmark eller dyr teknik, så kan man producera mer av dom - då även i fattiga delar av världen.
3) Insekter är betydligt bättre för miljön. De kräver inte lika mycket energi i form av vatten och foder. De prducerar heller inga metangaser som till exempel kor som släpper ut uppåt 500 liter per dygn - vilket står för en stor del av växthuseffekten.
Minst två miljarder människor i till exempel Asien, Afrika och Latinamerikan har redan insekter som en del av sitt dagliga näringsintag. I vissa restauranger i USA kan man dessutom beställa just gräshopptacos, chokladdoppade syrsor, eller Taiwanese crickets med potatis och stark sås. Men att insekter inte finns i handeln inom Europa handlar om att de inte har de säkerhetsbestämmelser som krävs för livsmedel. Dock håller FN och EU på att ta fram ny lagstiftning som ska göra det tillåtet att sälja insekter som mat inom EU.

Så vad smakar insekter? Från min research har jag läst att många insekter, som bland annat syrsor, inte alls ska ge ifrån sig en köttliknande smak, utan snarare ska smaka som solrosfrön, nötter, mandlar eller popcorn - vilket ju inte låter så dumt!
Men trots allt jag läst på om insektsföda så tycker jag att de här bilderna ser fruktansvärt motbjudande ut. Skulle bli positivt överraskad om jag lyckas öppna munnen utan att få en kväljning på köpet. Så man förstår ju att det kommer krävas mycket utvecklingsarbete för att få oss i västvärlden att acceptera insekter som en vardaglig föda. Lika väl som vi behöver ändra vår äckelmagade syn på insekter, så behöver nog matindustrin förändra utseendet på dom - vilket leder oss till något som jag faktiskt inte skulle ha några som helst problem med att stoppa i mig, nämligen: insektsmjöl.
Tänk om det fanns... ja, men det är redan någon som tänkt på, för det finns faktiskt!
I San Francisco finns till exempel företaget Bitty där de skapar bakverk och kakor som bakats med på ett mjöl som tillverkats på syrsor. De säljer både kakor och även mjölet som det är, och det går att beställa även till Sverige om man är sugen på att pröva att baka med det själv (jag är supersugen på att testa!): http://bittyfoods.com/
Tänk om det fanns... ja, men det är redan någon som tänkt på, för det finns faktiskt!
I San Francisco finns till exempel företaget Bitty där de skapar bakverk och kakor som bakats med på ett mjöl som tillverkats på syrsor. De säljer både kakor och även mjölet som det är, och det går att beställa även till Sverige om man är sugen på att pröva att baka med det själv (jag är supersugen på att testa!): http://bittyfoods.com/

Bitty Baking Flour, bittyfoods.com
Om ni vill komplettera med en kort, enkelt, snyggt gjort och väldigt intressant video så föreslår jag att ni även tittar på denna:
Öhh minns när jag var liten att det fanns larver och gräshoppor i klubbor haha blää
URL: http://iannikaskok.blogg.se