Fullkornsfusket

 
Brukar du välja fullkornsprodukter i tron om att det är nyttigt?
 
Då är risken stor att du blir lurad.

 
Fullkorn... vad innebär det egentligen?
Jag tror att de flesta av oss bara är inprentade med att "fullkorn" betyder nyttigt och hälsosamt. Innan jag började sätta mig in i kost- och näringslära så trodde jag att det i princip var samma sak att äta knäckebröd som att äta en fullkornsmacka. Därför valde jag det mörkaste brödet på hyllan när jag ville känna mig nyttig. Tänk om jag hade vetat då att den där mörka färgen i de flesta fall inte kommer från någon naturlig "nyttighetskälla", utan från supersockrad sirap...

Så vad är det för skillnad på fullkorn och vanligt mjöl?
Medan man i vanligt mjöl och vit pasta endast använder den innersta delen av kornet (frövitan), så använder man i fullkornsproduktioner - precis som man kan höra på namnet - det hela eller fulla kornet, med frövita, grodd och kli. Det är därför fullkornsprodukter är mer näringsrika, då det är i skalet som alla kostfibrer, vitaminer och mineraler sitter.

Men vadå, är det alltså inte nyttigare att välja fullkornsprodukter?
Som sagt, fullkorn innehåller kostfibrer som tar längre tid för kroppen att bryta ner, vilket gör att man håller en jämnare blodsockernivå och både blir mättare snabbare och bibehåller mättnadskänslan under längre tid - vilket ju är bra vid önskad viktminskning. Men problemet med fullkornsprodukter är inte fullkornet i sig, utan det är snarare bristen på det.
 
Faktum är att det är fullt lagligt att sätta ordet "fullkorn" på en produkt hur lite fullkorn det än innehåller. Det finns en frivillig regel på att det ska innehålla minst 50% - där pasta brukar kunna hålla sig till. Brödindustrin däremot...
 


Brödreglerna säger så här:
  • "Fullkornsbröd" eller "rik på fullkorn" = minst 50% fullkorn av torrsubstansen.
  • "Innehåller fullkorn" eller nyckelhålsmärke = minst 25%.
  • "Med fullkorn" eller "bakat på fullkorn" = från 1%.
Gå gärna in själv och börja läs på brödpåsarna så får ni se. I nio fall av tio är det inte mer 25% fullkorn i de olika påsarna med de fiffiga namnen som "energy" eller "akriv råg" som ska få oss att associera till hälsosamma produkter. Innehållet är alltså till största del vanligt vitt, ohälsosamt mjöl, som i exemplet nedan, vars första listade ingrediens är just vetemjöl. Klippt fullkornsråg kommer på tredje plats med ynka 11%. Dessutom är inte bara socker listat som enskild tillsats, utan högt däruppe har vi även sirap (glukos, sackros och fruktos) - dvs; sirap (socker, socker och ännu mer socker).
 

Det låter ju fint: Klassiskt mörkt bröd, bakat med fullkorns råg. När det i själva verket är en stor sockerbomb som lurar människor att de äter något nyttigt. Så jag skulle vilja påstå att man inte borde främja fullkornsprodukter så länge vi har de här reglerna, utan snarare få människor att äta så lite mjölmat som möjligt, och faktiskt börja läsa på innehållsförteckningarna.
 
För att få i dig fibrer så skulle jag snarare rekommendera att äta mycket frukt, grönsaker och baljväxter (jordnötter, soja, bönor, linser, osv). ELLER produkter som faktiskt innehåller 100% fullkorn som många knäckebröd:
 
(Tänker man dessutom ur ett kalorimässigt perspektiv så innehåller en "fullkorns"brödskiva tre gånger så mycket kalorier som ett knäckebröd).

 
 


Kommentarer
Postat av: Olivia

Varför ens tänka kaloritankar kring bröd/mat kan jag tycka. Jag tycker aldrig att man bör räkna/tänka för mycket på kalorier eller se mat som kalorier istället för att "mat är mat". Oavsett om man har problem med vikten eller inte, tycker jag inte att det är hälsosamt att välja viss mat ur kalorisyfte. Visst alla gör som dem vill men det är min åsikt! Och angående fullkorn eller ej, så är väl de flesta välmedvetna om att det fuskas endel med maten och att vad som står på framsidan av paketet inte är samma som innehållsförteckningen.... visst kan man känna sig lurad, men istället för att tänka alltför mycket på innehållet och lusläsa varenda lilla ingrediens kanske man bara ska gå på känsla och välja det bröd man vill ha? Ingenting är farligt eller ohälsosamt i en rimlig mängd. Balans är nyckeln till det mesta! dvs. ickefullkorn/fullkornsbröd/knäckebröd/ljustbröd allt funkar i en balanserad mängs och livsstil. Man kan äta allt men inte alltid.

2014-09-20 @ 17:29:36
URL: http://alwaysalright.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: