Kanel - en outnyttjad hälsokälla?
Idag vill jag slå ett slag för en hälsosam och tyvärr väldigt outnyttjad krydda i de flesta hushåll, nämligen; kanel.

När jag skrev om jordnötter här om dagen så fick jag en kommentar från en av mina läsare som förknippar jordnöttssmör med Snickers och därför ser det som onyttigt. (Men hon är inte helt fel ute, det finns märken i affären som innehåller socker, som t.ex. Skippy. Så kom ihåg att läsa på innehållsförteckningen och välj tex Green Choice eller Kung Markatta, eller gör som sagt ditt eget!)
Men i och med detta så anar jag att det kan vara flera där ute som tänker samma sak om kanel, som man ju främst säkert förknippar med kanelbullar. Men faktum är att kanel bara har positiva egenskaper - förutom vid överkonsumtion såklart, men det gäller ju med det mesta.
Vad är egentligen kanel, vet ni det?
Kanel är faktiskt bark från en trädfamilj som växer i olika tropiska länder, men man brukar främst prata om Sri Lanka.
Är det bara jag som blir lite härligt sugen på att åka till Sri Lanka och jobba som "kanelskördare" (ja, vad kallar dom sig egentligen?) när jag ser den här filmen? Den lockar fram den lilla värmländska tjejen i mig som vill bygga kojor, bo under stjärnhimlen och leva efter mottot hakuna matata!
Men det var ett litet sidospår... Så, hälsoeffekter med kanel! Alla studier jag kan hitta som gjorts med just kanel påvisar hur testgrupperna förbättrat sin insulinkänslighet och reglering av blodsocker.
För er som känner er osäkra på vad insulinkänslighet innebär så kommer här en kortfattad lektion:
Insulin är det hormon i kroppen som utsöndras som en respons på förhöjda nivåer av glukos i blodet, som efter en måltid. Ju mindre du t.ex. rör på dig, och ju mer glukos du äter, (socker eller sånt som snabbt omvandlas till socker i kroppen som exempelvis pasta och vitt mjöl), desto sämre insulinkänslighet får du och ju mer insulin krävs för att ta hand om maten du äter. Detta i sin tur gör att det lagras effektivare som fett, än om du har bra insulinkänslighet och därför utsöndrar mindre insulin - som då kan gå direkt ut i muskelvävnaden. Men det ska också nämnas att insulinkänslighet till viss del är genetiskt, vilket är varför vissa är mer känsliga för kolhydrater än andra och får större effekt genom att dra ner på intaget av dessa.
Men kanel hjälper alltså till att främja detta, antagligen inte bara tack vare kryddans innehåll i sig, utan även för att den sträva med ändå så tilltalande smaken faktiskt minskar sötsuget. Vilket jag personligen kan gå i god för utan minsta misstanke om placeboeffekt!
Så jaha, ska man börja ösa på med kanel i all sin mat nu då? Nej, faktum är att det rekommenderade intaget är 1-2 gram (ca 1/2 tesked) om dagen. Så är man exempelvis kaffedrickare så kan man alltid testa att blanda i lite kanel i morgonkaffet. Eller om man istället äter gröt på morgonen så är det bara att slänga på lite extra kanel - vilket jag gjorde imorse, (tillsammans med lite skivade äpplen). Breakfast for champions - yummy in my tummy!
Med detta sagt och nedskrivet så blir nästa punkt på dagordningen att göra proteinbars med kokos, vanilj och blåbär - toppat med just kanel! Under veckan tänker jag också testa något jag läst om, nämligen köttfärsbiffar med kanel. Visst låter det spännande? Jag ser spänt fram emot det i alla fall!